VAT stanowi 19% ceny brutto butów, bo 23% naliczane jest DO stawki netto, a nie od stawki brutto.
Tego uczą na ułamkach w 4 klasie szkoły podstawowej.
Czy fundusz emerytalny nazwiesz podatkiem czy kosztem (dla mnie to podatek)- tak czy tak ty jako klient go płacisz za wszystkich pracowników którzy tknęli tego buta, właśnie w takiej cenie towaru.
Napisałem Ci przecież, że nie wszystkie te podatki płacone są w Polsce, co w żaden sposób nie zmienia faktu że to z Twojej kieszeni są płacone, a nie z kieszeni producenta.
Niezależnie czy idą do budżetu PL czy Chin.
Co do magazynów ? A za przeproszeniem, jak idziesz do sklepu żeby te buty kupić to one tam przypadkiem nie leżą ? czyt. są magazynowane ?
Nawet jak kupisz przez neta to gdzieś te buty muszą leżeć i na ciebie czekać. Tego nie produkuje się na zamówienie. Ktoś tam pracuje, ktoś te buty układa na półce... dostaje wynagrodzenie a ty za niego płacisz podatki i coś co Ty nazywasz kosztami.
Sorry ale z tą miską ryżu to pojechałeś Ikonowiczem.
Nikt nie każe nikomu pracować za miskę ryżu. Nawet jakby dystrybutor miał przebitkę 100% to i tak buty były by tańsze niż dziś.
Kupowanie w pakietach jest jak widać nieopłacalne. Jeśli uważasz że to co napisałem to bzdury, to sam sobie przeczysz.
Sam przyznałeś że buty bez podatku kosztują 340 zł- spieramy się tylko co jest podatkiem, a co nie jest i jaka jest stawka. Licząc nawet wg Twojej ceny to na co idzie te pozostałe 160 pln ? do budżetu. A z czego państwo opłaca szpitale, emerytury i wszystkie inne rzeczy które wymieniłem ? Z budżetu.
Więc te bzdury sam potwierdziłeś zanim ja je napisałem.
PS> przypominam że kolega mówił że cenę na poziomie 300-350 pln zaakceptuje a dystrybutor ma się pierdalnąć w głowę.
Nawet przy twoim liczeniu po odjęciu podatków polskich cena w pełni by go zadowalała, bo wynosiła by 340 pln. Więc 160 zł które mu przeszkadza to nie wina dystrybutora, tylko NASZEGO rządu.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-03-24 22:14 przez Marheva.