ayo!
znalazłem ostatnio odżywkę w kapsułkach na bazie białka ryżowego - adresu stronki nie pamiętam ale nie o to cho - w każdym razie zauważyłem że zawartość proliny i glicyny jest wysoka ( do syntezy hydroksyproliny potrzebna jest witamina c - jej poziom można utrzymywać dostarczając inne przeciwutleniacze np flawonoidy, czy witaminy (A, E) ) tak sobie kombinuje że z punktu widzenia przyswajalności i dalszego metabolizmu - to ryż byłby niezłym żródłem białka w prewenci / leczeniu uszkodzeń chrząstek - ale tu można się spierać czy warto ekstrahować białko i podawać w kapsułkach czy lepiej mieć "zdrowe" podejście i jeść normalne produkty a wiadomo że zabierając się do gotowania z "chemią żywności" ,"biochemią" i "podstawami fizjolofii" to można by dłuuuuuugo czekać na ostateczny werdykt lub się zrzygać z nadmiaru wiedzy ;)
dlaczego czytasz cudzą korespondencję ?? .. do siebie pisałem..