Admin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Eksperci ostrzegają, że jeśli ludzkość nie
> ograniczy swojego apetytu na mięso, będzie miała
> spore problemy: ze zdrowiem, z zanieczyszczeniem
> środowiska, bezrobociem. W ciągu ostatnich 40 lat
> spożycie mięsa na świecie zwiększyło się ponad
> trzykrotnie – z 78 do 250 mln ton rocznie. Według
> wyliczeń ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
> między rokiem 2000, a 2050 światowe
> zapotrzebowanie na mięso wzrośnie jeszcze ponad
> dwukrotnie. Wyprodukowanie tak olbrzymiej ilości
> mięsa może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
>
> Naukowcy wyliczyli, że na każdy kilogram
> wyhodowanej wołowiny krowa musi zjeść 13 kg zbóż,
> a produkcja kilograma białka zwierzęcego wymaga
> sto razy więcej wody niż kilogram białek ze zbóż.
> Co więcej, zwierzęta hodowlane odpowiedzialne są
> za 14,5 proc. emisji gazów cieplarnianych. Jeśli
> dodać do tego coraz liczniejsze badania naukowe
> wykazujące, że konsumpcja mięsa ma negatywny wpływ
> na nasze zdrowie, przestaną nas zaskakiwać
> wezwania do ograniczenia apetytu na kotlety.
Stek bredni.