beton w zaleznosci od rodzaju kruszywa i stosunku C/w jak i czasu dojrzewania itd itp ma rózne właściwości mechaniczne, fizyczne, techniczne itd...
to o czym mowa byla wczesniej to nasiąkliwość wagowa [%] która dla betonu moze wynosi nawet ponad 20 % co z koleji ma znaczny wpływ na taką własność badanych próbek betonu jak mrozoodporność gdzie to próbka poddawana jest cyklom zamrazania do temp -25 st i odmrazana i tak na okrągło, wczesniej próbka ta musi byc nasycona wodą, marmur czy wapień cechują się mniejszą porowatością co wpływa z kolei na ich nasiąkliwość która jest kilkakrotnie mniejsza marmur moze miec np 0,9 -1,4 % tak wiec widac że taka plama betonu w skale napowno spija wiecej wody i łatwiej ulega zniszceniu, zeby polepszyc właściwości betonu dodaje sie domieszek ulepszaczy, i dodatki np:Dichtungsmittel Normal NL , Tak wiec nie ma co się śmiać bo kolega prawdę prawił tyle że ten proces trwa bardzo długo no i muszą być silne mrozy, przeciętna wartość mrozoodporności betonu to F =25 cykli
pozdr