16 sty 2005 - 18:07:37
jesli ci malo to w duzym skrocie

28 gramow ( uncja ) puchu jest na 24 godziny kompresowane w cylindrze.
Po tym czasie zdejmuje sie ciezar i mierzy jaka objetosc puchu zajmuje ta rozprezona uncja

kiepski puch to 500 cuin ( cali szesciennych), standart na naszym rynku jesli chodzi o spiwory- 650- do max 700. Najwiecej co widzialem u swiatowych liderow ( np marmot) to 900 cuin i 900+ (LOL !!!)

Dlaczego lepsze?
dwa przyklady
potrzebujesz np. 1000 cali szesciennych by wypelnic spiwor:
-jesli masz puch o sprezystosci 1000 ciun, to potzrebujesz do 1 uncje ( 28 g)
-jesli masz puch o jakosci 500 cuin to potrzebujesz tego puchu 56 g
Jasne?
Puch 500 ciun grzeje tak samo jak i 1000 cuin- tylko potrzebujesz go wiecej
Grzeje cie nie puch a powietrze ktore znajduje sie pomiedzy. (np dlaczego karimata izoluje?- bo ma tysiace miniaturowych pecherzykow powietrza)

Podobal mi sie tekst na expe.fr
" super cieply spiwor mozna zrobic z wszystkiego, nawet z szytych kocy, problem polega na tym by nie wazyl on tyle co martwy osiol " :)

Niektorzy twierdza ze puch powyzej 700 to pic, bo wlasicwosci rozprezajace puchu znikna przy kazdym ruchu i ucisku komor.



Wiadomość zmieniona (16-01-05 21:01)

--------------------------------------------------------------
uderz w spiwor a gurek sie odezwie
Podziel się:
Temat Autor Wysłane

Sprężystość puchu.

juri_25 16 sty 2005 - 15:50:52

Re: Sprężystość puchu.

Tauri 16 sty 2005 - 16:02:25

Re: Sprężystość puchu.

juri_25 16 sty 2005 - 16:11:06

Re: Sprężystość puchu.

salvador 16 sty 2005 - 16:14:55

Re: Sprężystość puchu.

salvador 16 sty 2005 - 16:16:07

» Re: Sprężystość puchu.

gurek 16 sty 2005 - 18:07:37

Re: Sprężystość puchu.

juri_25 16 sty 2005 - 18:12:09

Re: Sprężystość puchu.

inw 17 sty 2005 - 08:05:19

Re: Sprężystość puchu.

juri_25 17 sty 2005 - 14:44:07

Re: Sprężystość puchu.

Crevel 17 sty 2005 - 15:07:52

Re: Sprężystość puchu.

juri_25 17 sty 2005 - 15:30:22

Re: Sprężystość puchu.

gurek 17 sty 2005 - 15:44:10

Re: Sprężystość puchu.

Reposado 20 sty 2005 - 19:08:20



Nie możesz pisać w tym wątku ponieważ został on zamknięty