[
pl.wikipedia.org]
Według najbardziej wiarygodnych badań:
* Spożycie kawy nie jest związane ze wzrostem ryzyka udaru mózgu i chorób serca.[2]
* Nie ma związku pomiędzy umiarkowanym spożywaniem kofeiny, a ogólnym poziomem cholesterolu u człowieka.[3]
* Nie udowodniono związku między spożyciem kawy a występowaniem chorób nowotworowych. Tego typu relacje pojawiają się dopiero w przypadku przyjmowania kofeiny w bardzo dużych ilościach.
* Kawa może zwiększać tętno, szczególnie gdy jest rzadko pita. Częste przyjmowanie kofeiny sprawia, że efekt ten zanika. Nie udowodniono związku między nadciśnieniem a spożyciem kawy.[4]
* Kawa wypłukuje wapń z organizmu, jednak efekt ten jest na tyle niewielki, że nawet spożywanie jej w dużych ilościach nie zwiększa szansy zachorowania na osteoporozę.
* Brakuje dowodów na negatywny wpływ kawy spożywanej w umiarkowanej ilości na kobiety w ciąży i płód. Nie udowodniono także związku między piciem kawy przez matkę a wcześniactwem.
Pozytywne właściwości [edytuj]
Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.
* Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ.[5]
* Obniża szanse zachorowania na marskość wątroby.[6]
* Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.
* Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
* Zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.[7]
* Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy.
* Zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona.[8]
* Nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II.[9]
* Zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę).[10]
* Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
* Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.[11]
* Polepsza perystaltykę jelit
Negatywne właściwości [edytuj]
Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach.
* Spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe").
* Podobnie jak herbata wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy.
* Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny).
* Nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.
* Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie.[12]
* Gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
* Kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu.[13]
* Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.