Jest możliwe. Zwłaszcza w Click Up. W Click Up+ działa to lepiej.
Sprawdzałem skacząc na materac na Click Up+ bez trzymania liny pod przyrządem i potrafił się zablokować. Żyłem więc przez chwilę w błogiej nieświadomości, że mniej doświadczony asekurant ma dodatkowe wspomaganie w razie W.
Potem kupiłem stary Click Up bo mniej się blokuje przy wydawaniu liny niż plus. I wtedy obejrzałem filmik ze zrzutni z Click Up+ gdy nie trzymania się liny hamującej. Czar prysnął. Click Up+ się nie zablokował. Mniej doświadczony asekurujący został pouczony żeby pod żadnym pozorem nie puszczał liny w Click Up.
[
youtu.be]
Od tego czasu nie wierzę w marketing samoblokowania. Nadal używam Click Up na cieńszych linach, jednak asekurujący już na nim zdobył takie doświadczenie i wyłapał tyle lotów, że spokojnie dałbym mu już w rękę zwykły kubek. Jest na tyle doświadczony, że potrafi w Click Up wydawać bez blokowania liny. A w tym przyrządzie to już najwyższy poziom zaawansowania.
Click Up+ stosuję do grubszych lin bo chodzi z nimi o wiele lepiej niż stary Click Up.
I wydawanie liny przez kciuk załatwiło problem blokowania. Choć trzeba być oczywiście czujnym bo przez chwile przyrząd pozostaje wtedy w pozycji odblokowanej.
Uważam, że Click Up nie jest przyrządem dla początkujących. Wbrew reklamom to przyrząd dla zaawansowanych.