Mam pytanie do autora przewodnika „Jura Północna” (nie wiem czy udziela się na forum) odnośnie paru kwestii z ostatniego wydania topo z prośbą o odniesienie się :
1) wycena drogi Miss Szaletu na Kapuśniaku. Droga od zawsze miała VI.4. Na 8a.nu jest ponad 100 wpisów - wszystkie za VI.4 (w tym mój). Wprawdzie jest wiele opinii, że łatwe (zwłaszcza osób z odpowiednim parametrem), ale nikt nie przeceniał drogi. Droga jest parametryczna, ale jednak uchodziła zawsze za VI.4. W nowym wydaniu pojawiła się przecena na VI.3+. Co stało za przeceną na VI.3+ w nowym topo ?. Odczucia autora ? Opinia kolegi, który zrobił o wzroście 190 cm ? Wydawało mi się, że co do wyceny bierze się jakieś uśrednione odczucia ogółu. Tu te uśrednione odczucia moim zdaniem nie wskazują na konieczność przeceny.
2) Wycena drogi Czwórka bez sternika VI.5 na Kołoczku (nie robiłem i raczej nie mam w planach). 100% wpisów (31) na 8a.nu jest za VI.5. Wprawdzie są głosy, że łatwe, ale również nikt nie przecenił drogi (jest jedna sugestia przeceny). Podobnie RockStep VI.5+ na Gipsie (nie robiłem, ale mam w planach) – 100% (13) wpisów za VI.5+, przy czym kilka (5), że „soft”, w tym Łukasza Dudka, który raczej nie ma problemu z przecenianiem dróg w dół. W nowym topo obydwie drogi są przecenione – pierwsza na VI.4 +, druga na VI.5.
3) Nazwa skały – odkąd pamiętam „Mirów nad Wartą” zawsze był „Mirowem nad Wartą” i tak funkcjonuje wśród moich znajomych od zawsze. W nowym topo pojawiła się nowa nazwa Skała Balika (której nikt nie używa - przynajmniej osoby, które znam) bez słowa wyjaśnienia. Prośba o komentarz.
Wiem, że kwestia wycen to temat rzeka i był wałkowany tysiące razy, ale ciekawi mnie na czym autor topo się oparł przeceniając ww. drogi czy też zmieniając utrwaloną w środowisku (przynajmniej tym, które znam) nazwę skały.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2024-11-25 16:00 przez bradder.