kozi Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> "... Uważam, że Roger Federer spokojnie mógłby
> posiadać 2-3 medale olimpijskie i tylko w grze
> pojedynczej, a gdzie mix i gra podwójna"
>
> Federer wyniki na Olimpiadach w singlu
> 2000 Sydney - 4
> 2004 Ateny - 17
> 2008 Pekin - 5
> 2012 Londyn - 2 (srebro)
>
> Federer wyniki na Olimpiadach w deblu
> 2004 Ateny - 9
> 2008 Pekin - 1 (złoto)
> 2012 Londyn - 9
>
> Uważam, że w świetle przedstawionych wyników Twoje uważanie w tym temacie jest niewiele warte...
Mocno wybiórcze te twoje wyniki.
Skupię się wyłącznie na roku 2004, bo właśnie wtedy Roger Federer zajął na igrzyskach 9 i 17 miejsce.
Przed sezonem Peter Lundgren, po trzech latach współpracy, przestał być szkoleniowcem Federera.
Do końca roku Szwajcar grał bez trenera. Pierwszym w sezonie turniejem rozegranym przez Federera były rozgrywki Australian Open. Po triumfie Szwajcar przesunął się na 1. pozycję w rankingu ATP. Po meczu powiedział:
„To znakomity początek sezonu. Wygranie Australian Open i awans na pierwsze miejsce w rankingu jest spełnieniem marzeń."
W połowie lutego Federer zagrał w Rotterdamie, gdzie przegrał w ćwierćfinale z Timem Henmanem. Na początku marca zwyciężył w Dubaju, pokonując w decydującym meczu Feliciano Lópeza. Tydzień po tym sukcesie Szwajcar wystartował w rozgrywkach ATP Masters Series w Indian Wells.
Do półfinału awansował bez straty seta, a w meczu o awans do finału wyeliminował Andre Agassiego. W finale wygrał z Henmanem. Po zawodach w Indian Wells rozpoczęły się zmagania w Miami. Federer doszedł do III rundy, w której po raz pierwszy spotkał się z Rafaelem Nadalem. Hiszpan wygrał mecz.
Sezon gry na kortach ziemnych Federer rozpoczął od turnieju w Rzymie, gdzie przegrał w III rundzie z Albertem Costą. W maju na obiekcie Am Rothenbaum w Hamburgu Szwajcar odniósł kolejne zwycięstwo, eliminując po drodze m.in. Carlosa Moyę, Lleytona Hewitta, a w finale Guillermo Corię,
któremu przerwał serię 31 meczów bez porażki. W wielkoszlemowym Rolandzie Garrosie Federer odpadł w III rundzie z Gustavo Kuertenem.
Na kortach trawiastych, bez straty seta, Federer wygrał zawody w Halle,
kontynuując serię 17 meczów bez porażki na kortach trawiastych.
Na Wimbledonie Federer osiągnął finał tracąc po drodze jednego seta w meczu ćwierćfinałowym z Lleytonem Hewittem. W pojedynku o tytuł pokonał Andy’ego Roddicka.
Eksperci tenisowi, tacy jak Boris Becker, lub John Lloyd jednoznacznie stwierdzili, że to był jeden z najlepszych finałów ostatnich lat.
Na początku lipca Federer wygrał zawody w Gstaad, na nawierzchni ziemnej, pokonując w finałowym meczu Rosjanina Igora Andriejewa.
Cykl turniejów wchodzących w skład US Open Series Federer rozpoczął od startu w Toronto, gdzie odniósł końcowy triumf. Pojedynek finałowy zakończył się zwycięstwem Szwajcara nad Roddickiem.
Na US Open Federer uzyskał kolejny wielkoszlemowy finał.. Federer wygrał na nowojorskich kortach
trzeci z czterech wielkoszlemowych turniejów, jako pierwszy zawodnik od roku 1988 po Matsie Wilanderze, który również w jednym roku wygrał trzy wielkoszlemowe imprezy. Po meczu Szwajcar oświadczył:
„Nawet nie marzyłem o wygraniu US Open, jest mi w to ciężko uwierzyć, że tego dokonałem. Ostatni rok był w moim wykonaniu świetny, wygrałem pierwszy wielkoszlemowy turniej, ale teraz jestem tutaj z dziewięcioma tegorocznymi zwycięstwami. Na chwilę obecną cieszę się z tego triumfu i że jestem nr 1. w rankingu.”
Pod koniec września Federer wygrał zawody w Bangkoku.
Dzięki temu zwycięstwu stał się pierwszym tenisistą od roku 1995, który wygrał w sezonie dziesięć turniejów (poprzednio był to Thomas Muster) Ponadto w Bangkoku Szwajcar osiągnął razem z Yves’em Allegro finał debla. Ostatni w sezonie turniej Federer rozegrał w Szanghaju, podczas Tennis Masters Cup.
Szwajcar wygrał zawody bez straty seta, a w finale pokonał Lleytona Hewitta.
W grudniu Szwajcar otrzymał tytuł International Tennis Federation World Champion, za wygranie trzech wielkoszlemowych turniejów, nieprzegranie meczu z graczami z czołowej dziesiątki rankingu i wygranie każdego finału, do którego awansował.Sezon zakończył na pozycji lidera rankingu ATP
Mam dwa pytania:
- po co się przykładać do igrzysk jeśli w jednym roku wygrało się niemal wszystko co było do wygrania (Australian Open, Wimbledon, US Open i ATP Finals), a sezon rozpoczęło się od wbicia pozycji nr 1 na świecie w rankingu ATP i na tej samej pozycji sezon się kończyło?
- jako że przedstawiłem powyżej w ilu turniejach zagrał R.F. w roku w którym odbyły się igrzyska, to zapytam w ilu turniejach uczestniczyła Iga Świątek?
Również
uważam, że w świetle przedstawionych wyników Twoje uważanie w tym temacie jest niewiele warte...
Podtrzymuję tezę
, że Roger Federer spokojnie mógłby posiadać 2-3 medale olimpijskie i tylko w grze pojedynczej (i dodam dla Kozi), gdyby NIE uczestniczył w niemal każdym miesiącu roku 2004 w jakimś turnieju ATP.
Szanuje współużytkowników forum i NIE traktuję ich jak PTWS - czyli jak idiotów, cały tekst pochodzi z wikipedii, nie został sparafrazowany tylko lekko przycięty, aby był mniej obszerny. Całość jest dostępna tutaj [
pl.wikipedia.org] Gram w tenisa rekreacyjnie od 25 lat to się trochę interesuje.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2024-08-13 18:44 przez Troskliwy_Miś2.