Jerzy.Kolakowski Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Też tak trochę Freedie pierdzielisz mam wrażenie.
Dlaczego? Ja się wspinam JEDYNIE sportowo, stąd np. nie czuję potrzeby mówienia tradowcom czy green point to dalej trad czy już nie, bulderowcom nie pomagam w dyskusji czy istnieje tam styl OS, a himalaistom nie mówię czy styl oblężniczy jest nic nie warty. Co prawda byłem na Orlej Perci, zrobiłem jedno 7A w skałach i chyba jedną drogę w życiu poszedłem w stylu trad, niemniej jednak nie uważam abym dzięki temu był uprawniony do mówienia "im" co wg mnie powinni robić, a czego nie.
> Strasznie bronisz tego sportowego wspinania z
> pierwszą bezpieczną.
Akurat nie sądzę abyś znalazł tutaj takiego posta. Za to sugerowanie że "pierwsza bezpieczna" == "wędka" (w znaczeni że całą droga jest "top rope"), jest tak głupie że nawet nie umiem znaleźć odpowiednio abstrakcyjnej analogii...
> Coś czuje że chyba nie
> zafalowała ci getra nigdy nad jakąś kaprawą
> kosteczką co?
To na pewno (; Nie wspinam się trad i wspinać się nie zamierzam [;
> Albo może to kwestia tego, że wpisy
> na 8a.nu które masz jedna są nieważne bo jednak to
> nie było prowadzenie a wędka według niektórych
> osób i trzeba powtórzyć? :)
Tylko tu właśnie chodzi o to, kim są te "niektóre osoby" (; Na przykład jakby mi sąsiad powiedział, że wspinanie jest głupie, to mam to gdzieś. Podobnie nie interesuje mnie w ogóle opinia na temat tego czy zrobienie VI.5+ z pierwszą bezpieczną (np. Koniec Wyścigu na Okienniku, nie mam ochoty walnąć po nietrafionym strzale plecami na ten kamień który tam wystaje, a do tego dół jest często wilgotny i nieźle wypolerowany) jest prowadzeniem czy wędką, jeśli wypowiedziana jest przez osobę która się wspina lodowo czy na własnej w górach, a w skałach może ma poziom typu IV-VI.
> no offence ale jakoś
> strasznie się spinasz serio a przecież wspinamy
> się dla siebie...?
Wiadomo. Dlatego nie wiem czemu makar i "niektóre osoby" się tak spinają o tym co się dziś liczy we wspinaniu sportowym, a co nie (;
......nihil verum nisi mors......
........only death is real........
::
distortos - C++11 RTOS ::
distortec.com ::
freddiechopin.info ::
last.fm ::