wizzzzz Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Opinie i zastrzeżenia można zgłaszać tutaj:
> [
cpk.pl]
>
> Nie ma jednak szczegółów planowanej inwestycji w
> odniesieniu do konkretnych lokalizacji (parków
> krajobrazowych, obszarów "Natura 2000", terenów
> zamieszkałych). Więc trudno się do czegokolwiek
> odnieść merytorycznie. Z założenia pewnie tak
> właśnie miało być.
Niestety nie udało mi się ściągnąć pełnego tekstu studium, ale z tego co udało mi się przejrzeć do tej pory , to niestety wynika że masz 100% racji. Do dokumentu na takim poziomie ogólności bardzo ciężko sformułować sensowne uwagi - poza ogólnymi stwierdzeniami o utracie walorów krajobrazowych, skali oddziaływania na środowisko, w tym obszary NAtura 2000 i pogorszeniu walorów turystycznych poszczególnych gmin. Niezależnie od powyższego,warto takie uwagi złożyć - zarówno jako osoby prywatne, ale także jako kluby wspinaczkowe, PZA, Nasze Skały. Na pewno będzie to argument za naszym udziałem w dalszym procedowaniu projektów inwestycji.
Ważniejszy będzie drugi etap - dla tego studium musi zostać przeprowadzona procedura strategicznej oceny oddziaływania na środowisko (a w ramach procedury wykonany będzie dokument - prognoza oddziaływania na środowisko). Niestety tu także jest problem z ogólnością zapisów (ale już załączone mapy dają nam podstawy do bardziej szczegółowych rozważań). Do studium oraz do prognozy będzie mozna następnie składać uwagi - t na pewno będzie to trzeba szczegółowo przeanalizować (bo jakość tej prognozy może być różna), ale do tego postępowania włączają się już także instytucje takie jak RDOŚ.
Dopiero na podstawie zatwierdzonego studium powinien powstać projekt inwestycji, który na 100% musi zostać poddany procedurze oceny oddziaływania na środowisko (dla przedsięwzięć). W ramach tej procedury powstanie dużo bardziej szczegółowy dokument - raport oddziaływania na środowisko, odnoszący się już do konkretnych rozwiązań projektowych, wariantow itp. W tym etapie też uczestniczą instytucje takie jak RDOŚ (nie jestem pewien czy w przypadku takiej inwestycji na obszarze niemal całego kraju nie przejmuje tego GDOŚ..) i oczywiście można będzie składać uwagi. Po zakończeniu tej procedury kolejnym krokiem jest wydanie decyzji środowiskowej, pozwoleń budowlanych itp.
Zaangażowanie środowisk wspinaczkowych (i innych organizacji lokalnych, stowarzyszeń mieszkańców itp) będzie miało znaczenie, ale z pewnością kluczową rolę odegrają ekologiczne NGOsy z naprawdę potężnym know-how, przede wszystkim dotyczącym kwestii formalno-prawnych.
A na koniec i tak będzie to decyzja polityczna (podobnie jak np. przekop Mierzeji Wiślanej). I na pewno oprze się o organy UE. O ile w ogóle dojdzie do tego etapu..
pzdr
jodlosz
PS. Ale co ja tam wiem.. jak napisał Apacz, zajmuje się przecież tylko organizacją płatnych kursów..
M.