Pasztet Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Po treningu postawilbym wlasnie na osowce z
> wysokim I/G, insulina nam juz wtedy nie
> przeszkadza a zapobiegniemy szybko katabolizmowi.
> Musze wyszukac sobie dobra tabele I/G bo mam tylko
> ksiazki z uczelnianej biblioteki wydane 25 lat
> temu i slowo banan czy pomarancza w nich nie
> wystepuja chyba ze na ostatniej stronie autor
> pisalby zyczenia swiateczne. Moze masz jakies
> ciakawe opracowanie albo stronke? Jakie I/G
> uznajemy za wysokie jakie za srednie a jakie za
> niskie? Co uznalibyscie za prob wysokosci I/G
> kiedy wydziela sie tyle insuliny ze moze powodowac
> oslabienie w czasie treningu (hipoglikemia z
> odbicia)?
Panowie: nie skupiajcie sie na IG tylko zrozumcie o co chodzi: chodzi o reakcje organizmu i uwalnianie ( pod wpływem mechanizmu insulinowego) hormonów powodujących odkładanie się tłuszczu. Liczy się nie tylko sam IG ale także ładunek glikemiczny. Klasycznym przykładem jest arbuz - ma bardzo wysokie IG, chyba 75? ale w porcji arbuza cukru jest tak mało, że to bardzo dobry i dietetyczny deser.
Badania nad IG wykonuje sie tak, ze spożywa 100g cukru ( glukoza) i mierzy reakcje insulinową. Ta reakcja to jest 100%, potem je się się badaną potrawę w takiej ILOŚCI aby masa WĘGLOWODANÓW w badanej potrawie odpowiadała tym 100g cukru. Czyli np. jeśli ziemniaki mają w 10 dkg 10 g węglowodanów ( a reszta to błonnik, i inne rzeczy nie wiem napisałem przykładowo, prawdziwe liczby sa inne) to trzeba na użytek testów zjeść ich 10*10g = 100g - czyli 10*10dkg - kilogram! I po takim spożyciu bada się reakcję insulinową i wychodzi dla ziemniaków smażonych chyba 95 % a dla gotowanych na parze 60? cos tak.
Reasumując: potrawy dietetyczne to takie które maja niski IG albo średni/wysoki ig ale zawierają mało cukru w jednostce masy. Zakładamy przy tym, że objętość posiłku pozostaje ta sama.
Jeszcze raz: dla arbuza który ma ig równe 75 mamy, że efekt 100g cukru uzyskamy spożywając 130 g arbuza. Mam nadzieję, że to jakoś coś rozjaśnia: samo ig nie wystarcza do komponowania dietetycznych potraw, nadal można się utuczyć po prostu jedząc dużo rzeczy o niskim ig...
Am I hard enough
Am I rough enough
Am I rich enough
I'm not too blind to see