Witam. Od pewnego czasu obserwuje obnizającą sie srednice lin pojedynczych,nie tak dawno było 9,4mm a teraz znalazłem już 9,1 a nawet nową linę tendona 8,9mm klasyfikowaną dla wszystkich trzech rodzajów lin- polecaną dla przewodników górskich i ludzi z duzym doświadczeniem.
[
www.nokaut.pl]
Kilka razy rocznie zabieram osoby zupełnie bez doświadczenia na w tatry na gerlach czy rożne łatwe drogi badz graniówki, czesto soluje z liną a po załozeniu stanowiska albo sciągam partnera albo zjazd po plecak i małpowanie. Czasem ktoś też mnie asekuruje ale gdy taka lina jest pojedynczo to ma już zbyt mała średnicę by ją wygodnie utrzymać w rekach pod przyżądem...Używałem i lin 8mm pojedynczo a na trudniejszych odcinakch normalnie podwójnie,ale własnie o pojedyncze użycie mi chodzi .
Mam pytanie kto z was używa tego typu lin i jaki przyzad polecacie do asekuracji z dołem na tak małych średnicach. Samo małpowanie juz moze być problemem bo wytrzymałośc małpy na takiej srednicy 8mm jest najmniejsza i moze nawet przy srednicy 7,9 zdarzyć się wyrywanie nitek z koszulki.
Jakie liny polecacie lub nie z tych dla przewodników oraz z lin połówkowych?
Paweł